Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


Rywka Lipszyc - Ghettopäiväkirja
Kustantaja ja julkaisuvuosi: Gummerus 2016
Alkuperäinen nimi ja julkaisuvuosi: The Diary of Rywka Lipszyc, 2014
Suomentanut Tapani Kärkkäinen
246 sivua

Hävettää tunnustaa, että en ole koskaan lukenut Anne Frankin päiväkirjaa. Olen nähnyt päiväkirjojen pohjalta tehdyn elokuvan ja omistan kyseisestä päiväkirjasta kaksi eri versiota, mutta en vain yksinkertaisesti ole saanut kirjaa luettua. Tämä Rywka Lipszycin päiväkirja Puolan juutalaisghetosta ehdottomasti inspiroi minua vihdoin nappaamaan Frankin päiväkirjan hyllystäni, sillä haluan lukea mahdollisimman paljon ajasta ja kohtaloista, jotka voi olla hyvin hankala ymmärtää siitä huolimatta että niistä ei lopulta ole hirvittävän paljoa aikaa.

Rywka Lipszyc oli päiväkirjaa kirjoittaessaan teini-ikäinen, n. 14-vuotias. Päiväkirjassaan hän kirjoittaa elämästään juutalaisghetossa, työpaikastaan ompelimolla, kirjallisuuspiiriin osallistumisesta, serkuistaan, kaipauksesta sisaruksiaan ja vanhempiaan kohtaan, ja niin edelleen. Isoksi teemaksi nousee myös melkein ainainen nälän tunne ja kysymys siitä, miten jatkaa eteenpäin tyhjästä mahasta huolimatta.

Uskonto on myös iso osa Rywka päiväkirjaa, ja hän usein kirjoittaakin kuin Jumalalle suoraan, kysyen milloin hänen tuskansa on ohi. Hän tekee suunnitelmia elämälleen sodan jälkeen -- olisiko hänellä perhe, näkisikö hän nuoria sisaruksiaan uudelleen, saisiko hän elää turvassa uskonnoltaan huolimatta?

Oli mielenkiintoista huomata, että kaiken sen köyhyyden ja ahdingon keskellä iso osa Rywkan teksteistä keskittyy universaaleihin teini-iän ongelmiin kuten ystävyyssuhteisiin, perheiden sisäisiin kahakoihin ja kysymyksiin siitä, mitä nuoren naisen elämässä tapahtuu kun hän astuu nuoruudesta aikuisuuteen.Vahvasti uskovaisen Rywkan ajatukset muun muassa poikien kanssa ajan viettämisestä olivat mielenkiintoista luettavaa.

On sanoinkuvaamattoman tärkeää, että tämän kaltainen henkilökohtainen selostus sota-ajan elämästä on säilynyt seuraaville sukupolville.Tämä painos Rywkan päiväkirjasta alkaa useamman kymmenen sivun esittelyosuudella, joka tutustuttaa lukijan mm. Lodzin ghettoon. Siitä huolimatta, että mielestäni tiesin jo melko paljon sodanaikaisista juutalaisghetoista, pidin kirjan esittelyosuutta hyödyllisenä kontekstuaalisena informaationa Rywkan päiväkirjaan.

Lukija voi tietenkin halutessaan hypätä suoraan itse päiväkirjaan, mutta suosittelen kyllä ainakin selailemaan kirjan alkuosuuden, sillä se sisältää muun muassa mielenkiintoisia kuvia jotka antavat osviittaa Lodzin gheton elämästä.

Kokonaisuutena Ghettopäiväkirja on koskettava, järkyttävä ja sydäntäraapiva lukukokemus. Siitä huolimatta, että kirja voi olla lukijalleen hankala ja surullinen lukukokemus, Rywkan ajatukset ja mietteet elämästä ja arjesta Lodzin ghetossa, sekä hänen uskonnollisesta vakaumuksesta ja suunnitelmista tulevaisuudelle (suunnitelmista, joita hän ei koskaan päässyt toteuttamaan) tekevät Ghettopäiväkirjasta kirjan, jonka lainaamista en varmasti tule katumaan.

Olen varma siitä, etten tule koskaan unohtamaan Rywka Lipszycia ja hänen tarinaansa.

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib